NYHET :

Denne utstillingen henger fortsatt og vi regner med den kan sees når vi åpner igjen og smittesituasjonen er under kontroll

 

 

Lønseth-frestillingen ble avlyst p.g.a. koronarestriksjoner. Den vil bli satt opp igjen når situasjonen har normalisert seg.

 

Den malende trubadur - CARL LØNSETH 

Maler og musiker Carl Lønseth (1888 – 1962) var i flere tiår en bauta innen Steinkjers kunst og kulturliv. Hans ateljé ble et samlingspunkt både da det før krigen lå i Lønseth-gården på torget, og etter krigen da Carl Lønseth flyttet inn i nytt hus i Furuskogvegen 2.

Som ung fikk Lønseth både musikk- og kunstundervisning i Oslo. Han dro på studietur til Paris, og han reiste også til Chicago i USA. Dessuten lærte han fiolinbygging på et verksted i Bøhmen i Tyskland

Carl Lønseth ble gift bare 19 år gammel og sammen med Margrethe fikk de syv barn.

Hans far, gullsmeden og orgelbyggeren Martin Lønseth, var en foregangsmann i Steinkjer på flere områder, - bl.a. introduserte han både telefoni og elektrisk strøm for Steinkjerbyggen. 

Carl gikk i guldsmedlære i sin fars verksted, men etter hvert valgte han å konsentrere seg om malekunst fremfor å føre familievirksomheten videre. Dette var nok ikke enkelt for hans far å akseptere, spesielt når det til tider gjorde det svært vanskelig å forsørge en stor familie.

Det var ikke bare i hjembyens kulturliv Carl Lønseth markerte seg. Han ble regnet som en av  «trøndermalerne» og hans gode venn, Jakob Weidemann forteller at Lønseth var helt avgjørende for hans egen kunstneriske utvikling.

Selv var Lønseth ikke opptatt av abstrakt maleri. Helt fra starten av var hans kunst figurativ og naturalistisk. I en aviskritikk fra en av hans utstillinger i Trondheim kunstforening blir både fargebruk og evne til å gjengi stemningsfulle interiør fremhevet. Dessuten ble et portrett av hans venn Einar Bothner innkjøpt til byens Faste Galleri. 

Lønseth deltok bl.a. på en av de første utstillingene i Kunstnernes Hus og særlig på 1930-tallet var han representert på flere utstillinger. 

Etter krigen var fjellene i Ogndal en stor inspirasjonskilde og mange av hans malerier fra Damtjønna henger i dag på vegger rundt omkring Trøndelag. 

Da restaurant «Trubaduren» åpnet i Trondheim i 1946 hadde teatermaler Ernst Biermann laget et stort veggmaleri, og midt blant skuespillere og kulturpersonligheter satt trubaduren selv – Carl Lønseth. 

I dag er visa «Steinkjersannan»fortsatt godt kjent, og både tekst og melodi er skrevet av Lønseth. 

I 1930-årene lå Strindmos Café i Rolf Hansen-gården på torget i Steinkjer. Den ble drevet av musikerparet Oskar og Ellen Anna Strindmo, og her var det både maleriutstillinger og musikalsk underholdning.

I Kulturkaféen i Hegdahl-gården inviterer vi publikum til en helaften, der vi i en musikalsk fortelling med tilhørende utstilling møter Carl Lønset før han i 1934 skal åpne en utstilling i Strindmos café,  - og så er vi med på festen etterpå. 

Da tyskerne bombet Steinkjer ble alt forandret. I 1947 holder Lønseth en ny maleriutstilling i Steinkjer, og da er vi «på besøk» i hans nye atelje i Furuskogvegen.

Utstillingen  viser mellom 20 -25 malerier, og disse bildene er valgt fordi de sier noe om kunstnerens liv og hans kunstneriske utvikling.

Utstillingen vil fungere som scenografi i forestillingen.

Dessuten kan publikum kjøpe seg en ostetallerken eller skåle til Lønseths drikkeviser med noe i glasset. 

 MEDVIRKENDE:

Oddbjørn Hagen- fortelling og sang

Torfinn Hofstad – fiolin og gitar

Kirsten Knedal Andersen – piano og arr.

Anne Mette Hegdahl – Ide og manus

 FORESTILLINGEN VISES:

Lørdag 31. oktober kl. 19:30

Mandag 2.november kl. 19:30

Tirsdag 3.november kl. 19:30

 UTSTILLINGEN ER ÅPEN:

Søndag 1. nov 11:00 – 15:00.

Onsdag 4.nov  11:00 – 15.00

Søndag 8.nov 11:00 – 15:00ARKIV :

Motta nyhetsbrev

Besøksadresse

Kristofer Uppdalsgate 3, STEINKJER

TELEFON

Mobil: 0047 93008855

E-POST

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ÅPNINGSTIDER

Onsdag og søndag: 11.00 - 15.00

Følg oss